Trouwambtenaar

Jullie gaan trouwen. Dat is hét moment dat jullie liefdesverhaal begint aan een nieuw hoofdstuk. Ik help jullie graag om dat verhaal op de beste manier te vertellen. Tenslotte is de trouwceremonie het hart van jullie trouwdag. Het moment dat je JA zegt tegen je grote liefde, omringd door je liefste mensen. Alles moet dan gewoon kloppen.

Door mijn werk als communicatieadviseur, trainer en schrijver, ben ik gewend om voor een groep te staan. Ik weet hoe je een verhaal zo opbouwt dat het past bij wie jullie zijn, als individu en als liefdespaar. Een verhaal met een serieus tintje, met emotie en een flinke dosis humor.

Laatst vroeg iemand aan mij: 'Kom je uit Rotterdam'. Die vraag wordt meer gesteld. 'Bijna,' zeg ik dan. 'Onder de rook van Rotterdam.' Mijn directe manier van doen en mijn Rotterdamse tongval verraden mij. Wat mij kenmerkt is dat ik me niet anders voordoe dan dat ik ben. Ik ben een vrouw met het hart op de tong, humor, improvisatietalent, en een absolute passie voor mooie verhalen.

Nu ik zo'n 40 ceremonies heb gedaan, valt het me op dat ieder verhaal anders is. De liefde blijft iets heel bijzonders. Elke keer opnieuw geniet ik er ontzettend van dat ik dit werk mag en kan doen .

Werkwijze Tijdens een videocall maken we kennis met elkaar. Als het klikt en jullie besluiten mij als trouwambtenaar in te huren, stuur ik jullie een opdrachtbevestiging. Het interview vindt bij jullie thuis in Nederland plaats. Naast het interview mogen jullie 2 mensen opgeven die ik van te voren bel om meer informatie over jullie op te halen. Het verhaal dat ik schrijf, krijg je van tevoren niet te zien. Het moet voor jullie natuurlijk ook een verrassing blijven. Voor de ceremonie maak ik een draaiboek/tijdlijn, die jullie een paar weken voor de bruiloft van mij ontvangen. Ook zorg ik voor 2 trouwaktes in een mooi mapje als herinnering aan jullie trouwdag.

Een half uur tot 45 minuten voor aanvang van de ceremonie ben ik op de trouwlocatie aanwezig. Zo kan ik de ceremonieplek op mijn gemak bekijken, eventueel nog wat aanpassen in samenspraak met de weddingplanner of ceremoniemeester, het geluid checken en natuurlijk kennis maken met ouders en andere familieleden van het bruidspaar. Een ceremonie duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Afhankelijk of het bruidspaar eigen huwelijksgeloften uitspreekt naar elkaar, een familielid nog wat wil zeggen of als een ritueel onderdeel uitmaakt van de ceremonie.

Neem vandaag nog contact op en laten we samen praten over hoe ik jullie speciale dag onvergetelijk kan maken. Want jullie liefde verdient een ceremonie die net zo uniek en prachtig is als jullie zijn.

Hieronder zie je een greep uit de bruidsparen die ik heb getrouwd.
Michel en Patricia, een Belgisch stel, trouwden in september 2019 aan het strand van Marbella. De dresscode was wit. Een heel vriendelijk en nuchter stel. Voor het interview reisde ik af naar Kortrijk. Omdat Michel werkte in de binnenvaart, kwamen de gasten zowel uit België als uit Nederland. Veel Rotterdammers ook. Dat maakte dat ik me direct thuis voelde:-). Het was prachtig weer en Michel en Patricia hadden de dag van hun leven.
Rianne en Jurrien trouwden in september 2021 op een Finca met een heel ongedwongen sfeer in de buurt van Valencia. Jurrien was best wel nerveus toen hij naast mij stond en we op de bruid wachtten. Ze zag er prachtig uit. Het stel vroeg mij een stukje uit een liedje van Eros Ramazotti te verwerken in hun speech. Ik ben hun verhaal geëindigd met een paar zinnen uit het liedje, het paste daar het beste. Dat ging ongeveer zo: Er is niets mooier, niets mooier dan jij. Uniek als je bent, oneindig als je wilt, dank je wel dat je bestaat

Dit was de reactie van het bruidspaar: "Nog steeds aan het nagenieten van ons huwelijk - alweer een maand geleden - in het prachtige Benalí (regio Valencia). Nog zoveel mooier dan we ooit hadden durven dromen. Elly, onze trouwambtenaar, wist haar speech precies passend te maken. Iets wat echt bij ons klopte. Romantisch, maar ook vooral met een lach en goede anekdotes. Bedankt Elly!!!"
Bart en Fleur trouwden in oktober 2021. Een mooie maand omdat het in het Zuiden van Spanje dan nog heerlijk weer is. Dit is wat ze me na afloop mailden:

"Bedankt Elly voor de mooie ceremonie tijdens onze bruiloft in Spanje. Het was heel persoonlijk, met een lach en een traan. Die persoonlijke touch heb je eraan weten te geven doordat je de tijd nam om bij ons thuis met ons in gesprek te gaan en ook met onze naasten te spreken. Het voelde heel natuurlijk om ons verhaal te delen. Jij hebt het fantastisch opgeschreven en verteld tijdens onze dag. Een hele mooie herinnering, waar we met veel plezier aan terugdenken!"
De wil om lief te hebben! Ook al ga je door moeilijke tijden heen. Dat kenmerkte Jens en IJm. Een bijzonder mooi stel met 2 heerlijke ventjes. Ze trouwden in april 2022 bij een prachtige villa in Gaucin, wat trouwens één van de mooiste dorpjes in Andalusië is. Een ceremonie met emotie, maar ook met heel veel gelach en plezier.
Jessie en Roy, een Belgisch stel, waren speciaal naar Rotterdam gekomen zodat ik ze kon interviewen. Het gaf hen de kans er samen een weekendje tussenuit te gaan. Want hun schattige dochter Noa was heel duidelijk. We trouwen met z'n drieën. Voor het meisje had ik ook speciaal een trouwakte laten maken, zodat ze met het zetten van haar handtekening kon laten zien hoe blij ze was dat papa en mama gingen trouwen. Bij een prachtig verbouwd klooster met mooi uitzicht op de bergen gaven ze elkaar begin juli 2022 het ja-woord in een kapel die onderdeel van deze locatie uitmaakte. In één woord, magisch!
Toen ze elkaar ontmoetten, wisten ze het al binnen een paar weken. Dat ze voor elkaar bestemd waren. Het aanzoek volgde dan ook snel. Kees en Kaylee wilden samen trouwen, niemand erbij, alleen zij. In het Engels noemen we dat, een 'elopement wedding'. In het Nederlands heb ik er eigenlijk geen goed woord voor. Het komt erop neer dat je er met zijn tweeën vandoor gaat om te trouwen.

Ik had een geheime locatie voor ze geregeld vlakbij Marbella in de duinen. Toen ze aankwamen speelde er een violist hun favoriete nummers. Nadat ik ze getrouwd had, stond de champagne klaar en een picknickmand met heerlijke hapjes. Na afloop vertelden ze me dat het nog mooier was dan ze zich hadden voorgesteld.
Dat moment dat de bruid aan de arm van haar vader aan komt lopen. De bruidegom die vol liefde naar zijn mooie bruid kijkt en haar overneemt van zijn schoonvader. Het ontroert me iedere keer weer. Voor vaders is dat altijd een bijzonder moment, vanwege de symbolische betekenis. Hij neemt afscheid van zijn dochter in zijn rol van verzorger en draagt haar over aan de goede zorgen van haar toekomstige echtgenoot. Mooi vind ik dat. Ik hou van symboliek en tradities. Kim en Kevin, wat een mooi stel. Er is niets mooiers dan een man en vrouw die zoveel liefde voor elkaar voelen dat ze de rest van hun leven samen willen zijn. En dat wilden ze. En dat wilden ze vieren met hun dierbaren. Ook bij dit stel, heb ik weer van iedere minuut genoten.
Wat verheugde ik me op deze bruiloft, Sander en Koen, twee prachtige mannen met twee heerlijke kinderen. Als je al zo aankomt op je bruiloft, op een paard, dan kan het wat mij betreft al niet meer stuk. Wat een entree. Geweldig! Alle gasten stonden hen op te wachten. Hoog op hun paarden genoten ze zichtbaar van hun binnenkomst. Een ceremonie met een lach en een traan en ook nog mooie woorden van familie en vrienden. De trouwceremonie is het hart van een trouwdag, het moment waarop je JA zegt tegen je grote liefde, omringd door jullie liefste mensen.
Nog zo'n mooi stel, Peter en Niels. Ik heb ze geïnterviewd op de trouwlocatie in Spanje, waar ze voor een vakantie waren. Begin oktober 2022 trouwden ze. Terwijl een liedje van Ruth Jacott speelde, kwamen ze samen de trap af, stralend van oor tot oor. Soms kijk ik naar een stel en dan denk ik, zij zijn echt gemaakt voor elkaar. Dat was bij deze twee zeker het geval.
Tegen een uitdaging zeg ik niet snel nee. Gary en Valerie vroegen mij of ik een gedeelte van de ceremonie in het Frans kon doen. Valerie komt uit Luik en haar directe familieleden verstonden geen Nederlands. Gelukkig heb ik ooit in Frankrijk gewerkt en was mijn basiskennis nog redelijk op orde. Met een collega heb ik van tevoren nog wel even geoefend, zodat ook mijn uitspraak op peil was. Het was een mooie ceremonie en het grootste compliment dat ik na afloop kreeg was dat een van de familieleden van Valerie mij complimenteerde met mijn Frans.